Er huskelister gammeldags?

De mest anvendte huskelister eller sjekklister vi kjenner er de som flybesetningen gjennomgår før hver eneste ”takeoff”. Og hvorfor gjør de nå det? De har jo sikkert gjort de samme grepene mange hundre ganger. Er huskelister blitt gammeldags? Tror vi at vi er blitt flinkere til å huske nå enn tidligere?

Forklaringen er ganske enkel: Hjernen er en dårlig notatblokk! Den er ikke til å stole på når det gjelder å huske ting eller gjenskape tanker og informasjon ”på kommando” eller når vi trenger informasjonen. I følge George Miller og hans banebrytende forskning på 1950-tallet  fremgår det at hjernen i beste fall kan huske inntil syv forskjellige ting eller saker i vårt såkalte arbeidsminne samtidig, +/- 2. Derfor går jeg og mange med meg ofte for å handle på butikken med huskelister nettopp fordi det er så lett å glemme alt jeg skal kjøpe. Nå som det går mot jul, er det flere ting å huske på, og det gjør det jo ekstra vanskelig å huske alt, for det er jo jul bare en gang i året.

Her kommer poenget. Hvorfor ikke gjenbruke disse huskelistene ved neste anledning av samme type? De aller fleste av oss reiser en del og det betyr forberedelser, pakking av bagasje, huske forskjellige rutiner og håndgrep som å slå av strykejernet (klassiker hvis man driver med den slags), stoppe aviser, låse terrassedøren, “pass – penger – pilletter” osv.

Som julekvelden på gubben

I forbindelse med julen er det tusen ting som man skal huske å gjøre og huskelister skrives igjen og igjen og igjen. Julen kommer jo tilbake hvert år! Hvorfor ikke bruke listene om igjen som sjekklister som stadig blir bedre? Noen elementer faller bort og nye kommer til. Julekortlister, (sorteringskriterium i Outlook for øvrig), presanglister, bestillingslister i butikker etc. Her kommer gevinsten: Vi trenger ikke tenke de samme tankene hvert eneste år, med fare for å glemme noe! Og juleforberedelsene er mye mer kontrollerte og med et lavere stressnivå.

Og hva med alle oppskriftene på julemat og kaker som bare benyttes en gang i året? Hvorfor ikke samle huskelister og sjekklister, juleoppskrifter, lister over julekortmottakere og annen julerelatert informasjon i en perm under mottoet alt på ett sted og gjennfinnbart?

Lister kan med enkelhet også deles med andre. Test ut Wunderlist appen, helt ypperlig!

På internett fant vi denne lille filmsnutten som så tydelig beskriver ideene våre, som er gjennomprøvd i mange år. Smarte juleforberedelser

PEPworldwide Norge ønsker deg og dine en riktig god førjulstid.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>