Møte med ”meg selv” – Dagens viktigste møte!

Fra historien husker vi sitatet fra Blaise Pascal, (fransk matematiker og filosof) på 1700 tallet:

”Vi lever aldri i nuet, vi fortaper oss i fortiden som om den fløy for fort eller vi tar fremtiden på forskudd som om den drøyet med å komme. Så tåpelige er vi at vi flakker som forstyrret omkring i tider da vi ikke har noe å bestille, uten å akte det minste på dette nuet som alene er vårt.”

 

Det er mange år siden IBT avdekket det faktum at deltakere i våre programmer for personlig effektivitet (PEP-Gjør det nå!) hadde vanskelig for å arbeide med oppgaver som krever konsentrasjon i arbeidstiden. Årsakene til dette har vi erfart opp gjennom tiden er mange. La meg belyse noen av hovedpunktene i utviklingen som i dag er rammebetingelsene for vår arbeidssituasjon.

Jeg skal ikke befatte meg med IBM’s kulehodemaskin med rettetast men gå rett løs på den elektroniske tekstbehandler som lagret teksten elektronisk, inntil du ba den skrive ut på et papir det du hadde skrevet. Deretter kommer de personlige datamaskinene på løpende bånd i stadig mindre og mindre utgaver. Samtidig forsvinner sekretærer og forværelsesbetjeningen. (de kan også være menn). Alle skal på PC-kurs (enten du vill eller ikke). Det neste store fremskrittet er den bærbare telefonen (som for meg veide 10 kg) og den kostet kr. 25.000 i 1987. Deretter følger åpne kontorlandskap. Dette tiltaket var motivert ut fra kunnskapen om at ca 35% av alle ansatte var aldri tilstede. Så la oss bygge om og fjerne veggene, spare husleie, øke kommunikasjonen, redusere møtene fordi vi blir raskere oppdatert i åpne landskap. Vi fjerner sentralbordet,  veggfaste telefoner og callingssystemer og alle får mobiltelefoner med innlagt e-post, LinkedIn, Facebook og ellers alt hva snurrige utviklere har skaffet oss av duppeditter……

Og nå kommer jeg til poenget eller hjertesukket: Hele denne utviklingen som beskrevet ovenfor har bare tatt 30 – 40 år. Vår kropps fysiologi og funksjoner har ikke utviklet seg tilsvarende for å møte omgivelsenes krav til omstilling. De elementer av endringer jeg har kort beskrevet ovenfor kan beskrives slik: Våre muligheter til å konsentrere oss om en klar tanke av gangen er vesentlig redusert. Forskere hevder at vi blir avbrutt mellom 200 og 300 ganger i løpet av en arbeidsdag. Og etter hvert avbrudd tar det betydelig tid, ja mange minutter avhengig av oppgavenes kompleksitet, å komme tilbake til det mentale modus man var i da avbruddet skjedde.

Nylig deltok flere av oss på et webinar (foredrag på internett med bilder og publikum over hele verden) gjennomført av Tony Schwartz [tony@theenergyproject.com]. Hans fokus var på: Hvordan bekjempe vår distraksjon eller sagt på en annen måte Hvordan redusere alle våre avbrudd slik at produksjonen av resultater øker. Her er noen konkrete forslag som også støttes av Tony Schwartz:

  1. Planlegg Møter med deg selv. Sett av tid til denne type jobbing i kalenderen slik at du signaliserer at du ”er i møte”.
  2. Slå av alle varsler om at du har ny e-post.
  3. Slå av telefonen og sørg for at du har en informativ telefonsvarer.
  4. Multitasking (e-postvarsler, SMS’er, høyrøstet samtale i nærheten, mobilsamtaler etc) gjør noe med vårt nervesystem.
  5. Kroppen vår er fysiologisk maskin. Den jobber kontinuerlig i intervaller av ca 90 minutter, både under søvn og våken tilstand. Du skal derfor også ha fokus på nødvendigheten av å ta pauser hver 1,5 timer. Dette vil både du og kroppen din tjene på. Og du blir trolig mer effektiv og det kan jo også dine omgivelser sette pris på!

Følger du ideen om bedre oppgaveplanlegging og bruk av teknikken ”Møte med meg selv” på viktige og krevende oppgaver, kan vi love deg en gevinst med vesentlig større sannsynlighet enn Viking Lotto. Lykke til!

Tilbake til hjemmesiden: pep.no                       Johan Chr. Holst

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>