Overveldet av ny teknologi? – Du må bare henge med!

I DN 17. juli har professor Torill Moi en artikkel med tittelen Distraksjonenes tid. Hennes beskrivelse av den moderne teknologiens påvirkning på vår mulighet til planmessig og uforstyrret jobbing er en glitrende beskrivelse av vår arbeidssituasjon.

 ”Den nye teknologien har endret arbeidsformene våre. Det skaper større frihet til å jobbe som man vil, men også, paradoksalt nok, en følelse av aldri å ha fri”.

Bare det faktum at store deler av våre arbeidsoppgaver er forbundet med enten å lese eller å besvare e-post, stiller svært store krav til vår evne til å konsentrere oss. I tillegg kommer alle andre former for nye kommunikasjonskanaler, smarttelefoner, SMS, interne direct messaging systemer og hva de nå heter alle sammen.

Jeg har i sommer reflektert over hvor dette skal ende. Selvsagt har det ingen ende. Utvikling er noe kontinuerlig som et svinghjul som drives rundt av leverandører og utviklere som stadig må finne på noe nytt som skal pushes ut på markedet. Løsningen er ikke å vente på at utviklingen skal stagnere. Nei, vi må henge med! Vi kommer ikke utenom et kontinuerlig behov for trening og opplæring i bruk av teknologien. I tillegg kommer kanskje den største utfordringen: Vår egen selvdisiplin. Torill Moi beskriver i artikkelen hvor lett det er å la seg fange av saker og ting på skjermen som etter en time viser seg å ha vært fullstendig bortkastet og en ikke planlagt aktivitet.

Min konklusjon: Det er hjelp å få i denne verden av ny og stadig mer avansert teknologi. Men du må fikse det selv. Trene opp selvdisiplinen, øve deg på å holde fokus, eliminere forstyrrelser, organisere arbeidsplassen og få jobben gjort. Og ikke glem at det hjelper å ha planlagt hvordan tiden skal brukes. Og så følge planene i størst mulig grad.

Tilbake til hjemmesiden: pep.no                       Johan Chr. Holst

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>