Tanker om tid

Vi får aldri mer tid, og jo flere tidsbesparende elektroniske hjelpemidler vi omgir oss med, desto flere aktiviteter setter vi i gang som krever svar, reaksjon og oppfølging og desto dårligere tid sies det at vi får.

Men hva er dårlig tid? Er det det motsatte av god tid? Og ville det i så fall være ønskelig å kvitte seg med disse hjelpemidlene? Antagelig ikke, men hvordan komme seg ut av den negative spiralen med dårlig tid?

Tiden er en begrenset ressurs, og de fleste av oss har lært at alt som ikke har ubegrenset tilgjengelighet skal settes pris på. Vi forlanger derfor maksimal avkastning per minutt.

Hvor lenge kan vi klare å leve med dette?

Den svenske professor og forfatter Bodil Jønsson skriver i sin bok: ”Tio tankar om tid”, at hun klarte å bytte ut livsløgnen om at hun hadde dårlig tid med den som går ut på at hun har god tid. ”Det er klokketiden vi jager etter. Den effektiviserer vi. Den stykker vi opp i smådeler. Og så kjøper vi teknikk for å spare tid. Alle disse bestrebelsene virker mot sin hensikt dersom man vil ha god, opplevd tid”, skriver Bodil Jønsson. ”En person som bruker tid på å planlegge og tenke fremfor å gjøre jobben sin, kan synes hensynsløs på kort sikt. På lang sikt kan dette være den eneste personen som faktisk gjør jobben sin. Tanker tar tid”, slår hun fast.

Men hva er tid? Benjamin Franklin uttalte at Tid er det som livet består av. I grunnen en ganske god beskrivelse, det er bare det at tiden hele livet har vi jo ikke – til enhver tid. En annen ting ved tiden som er interessant er at den er en av de få tingene i verden som er demokratisk fordelt, vi har alle fått tildelt 24 timer i døgnet fra fødselen av. Det virker kanskje bare ikke sånn, og det er vel fordi vi disponerer tiden forskjellig.

Det er tre dimensjoner på tid i: Fortid, Nåtid og Fremtid, og den franske matematiker og filosof Blaise Pascal som levde fra 1623 – 1662 og grunnla sannsynlighetsregningen sa:

Vi lever aldri i Nuet. Vi tar Fremtiden på forskudd,

Vi liksom skynder på den, Som om den drøyet med å komme.

Eller vi fortaper oss i Fortiden For å fastholde den Som om den fløy for fort.

Så tåpelige er vi, At vi flakker som forstyrret omkring

I tider da vi ikke har noe å bestille,

Uten å akte det minste På dette Nuet som alene er vårt!

Tidligere var problemet å skaffe seg informasjon. Nå er problemet å bli kvitt den for at vi skal få noe ut av livet. Vi filtrerer det vi kan, men det betyr at vi blir ganske overflatiske og glemmer, både det vi må huske og det vi med fordel kan kutte ut. Vi multitasker, som gjerne resulterer i dårlig kvalitet og utilfredshet og på denne måten utviskes tiden mellom arbeidstid og fritid.

Carpe Diem – Grip dagen. Lev nå! Men hva gjør vi for å få dette til? Tar vi en time-out av og til eller er vi ikke i stand til å betjene Off-bryteren på oss selv?

Av Randi Bough Holst, rådgiver i PEPworldwide Norge.

Den som bruker sin tid dårlig, er den første til å klage over at den er for knapp

                                                       Jean de la Bruyere, Fransk forfatter (1645-1696)

Tilbake til hjemmesiden: pep.no                                         Johan Chr. Holst

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>