Konstant avbrutt?

VG Helg 17. april har et stort oppslag med tittelen Konstant avbrutt – Slik takler du din daglige orkan av e-post og SMS. Og i tilegg kommer alle våre venner og relasjoner på sosiale medier som bare må få vår oppmerksomhet! Grensene mellom jobb og fritid er allerede usynliggjort takket være teknologiske muligheter. Verden er blitt vesentlig mindre. Men dette stiller tøffe krav til hvordan vi skal overleve og oppleve at vi lever. Vår egen hjerne, det verktøyet vi alle er utstyrt med for å mestre livet , men ikke har noen bruksanvisning til, er ikke trenet for den teknologiske hverdag. Vi kan til nød si at vi håndterer 2 oppgaver simultant (snakke i telefonen mens vi lager middag eller snakker i “handsfree” telefon mens vi kjører bil), men der går også grensen. Multitaskere taper alltid i det lange løp når effektivitet og kvalitet skal måles, det har forskningen avdekket.

Artikkelen beskriver situasjonen til Hege Skryseth, adm. dir. i Microsoft Norge. Her er noen av hennes begrunnete råd som vi sterkt anbefaler å følge:

Hun har slått av alle lyder. Hverken pc eller telefon avgir noen lydsignaler.

Hun benytter regler eller filtere for sortering av e-mail. E-mail adressert til  henne, hvor hun bare er i kopifeltet, blir automastisk lagt i en passende kopimappe. Denne mappen går hun inn i en gang i uken.

Hun har også planlagt dager og uker fremover til et nødvendig detaljnivå. E-mail leser hun til faste tider. Mandager og fredager er avsatt til interne møter.

En gang i uken har hun satt av 2-3 timer hvor hun fjerner alle forstyrrende påvirkninger for å arbeide konsentrert. Hun benytter et stillerom. For å unngå unødvendig stress pålegger hun seg selv og sine omgivelser en streng struktur i det daglige.

Det gamle rådet om ikke å ta med jobben hjem, holder ikke lenger? Hege bekrefter at det er gammeldags og ikke holder lenger. Men det stiller stadig større krav til oss om å skille jobb og fritid. Med pc og telefon innen armlengdes avstand er jo alltid jobben der……..

Artikkelen det referes til beskriver utfordringene våre. Vi må tørre å sette grenser. Vi må lære oss å bruke teknologien på en offensiv måte slik at den stadig økende arbeidsmengde blir mulig å leve med.

Tilbake til hjemmesiden: pep.no              Johan Chr. Holst

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>